Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Zdravje: Kartica zdravstvenega zavarovanja

Kartico zdravstvenega zavarovanja pridobite ob prvi prijavi v obvezno zdravstveno zavarovanje.

S kartico zdravstvenega zavarovanja uveljavljate pravice iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri izvajalcih zdravstvenih storitev v Republiki Sloveniji.

Vloga za naročilo nove kartice zdravstvenega zavarovanja

Z vlogo naročite novo kartico zdravstvenega zavarovanja.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko
  • osebno

Za prvo kartico zdravstvenega zavarovanja ni potrebno oddati vloge, saj vam jo bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izdal samodejno ob prvi prijavi v obvezno zdravstveno zavarovanje. Prejeli jo boste v roku dveh tednov po pošti na naslov začasnega prebivališča oziroma stalnega, če začasnega nimate. Do njenega prejema vam bo ZZZS izdal potrdilo, s katerim lahko začasno uveljavljate zdravstvene storitve.

Izgubljena, ukradena, poškodovana ali okvarjena kartica

Če ste kartico zdravstvenega zavarovanja izgubili, vam je bila ukradena ali zaradi poškodbe ali okvare čipa ne deluje več, lahko novo kartico naročite na spletni strani za naročilo kartice ali sami ali preko osebe, ki jo pisno pooblastite, na najbližji območni enoti ali izpostavi ZZZS.


Novo kartico je potrebno plačati, razen, če je (bila) sedanja stara 10 let ali več. V tem primeru je kartica brezplačna. Brezplačna pa je tudi v primeru okvare čipa. Če kartica ne deluje zaradi okvare čipa, jo prinesite na najbližjo območno enoto ali izpostavo ZZZS, da potrdijo okvaro.

Vse kartice, ki so bile izdane leta 2008 ali kasneje, ZZZS pošlje samodejno in brezplačno mesec dni pred koncem veljavnosti kartice.

Sprememba podatkov na kartici

Če spremenite ime ali priimek, je treba zamenjati tudi kartico zdravstvenega zavarovanja, saj sta to vidna podatka na njej. Novo kartico lahko naročite na spletni strani za naročilo kartice ali osebno ali preko osebe, ki jo pisno pooblastite, na najbližji območni enoti ali izpostavi ZZZS. Izdaja nove kartice je brezplačna.

POVRATNE INFORMACIJE