Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Informacije za popotnike: Napotki pred potovanjem

Pridobite čim več nasvetov, priporočil in informacij, ki vam lahko olajšajo bivanje v tujini.

Pred potovanjem se pozanimajte o značilnostih destinacij, kamor potujete.

Varnost

Čim več informacij o razmerah v državah, kamor potujete, pridobite na spletu, v turističnih vodičih, novicah in napotkih lokalnih oblasti. Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) objavljamo ažurna obvestila o varnosti potovanj.


Spoštujte običaje in zakone tujih držav, bodite odgovorni in se izogibajte tveganim situacijam.


Priporočamo vam, da pred odhodom v tujino prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino, še posebej, če potujete v države, kjer so varnostna tveganja večja. S tem nam olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.


Dokumenti

V nekatere države lahko potujete z osebno izkaznico, za druge potrebujete potni list. Kateri dokument izbrati za vaše potovanje, preverite na spletni strani MZZ v rubriki Predstavništva po svetu. Preverite, ali je dokument veljaven ves čas potovanja. Priporočamo vam, da s seboj nosite tudi njegovo kopijo ter rezervno fotografijo za osebni dokument, ter da hranite sken osebnega dokumenta tudi v vaši spletni pošti.


Vizumi

Na spletni strani MZZ, v rubriki Predstavništva po svetu, preverite, ali za države, kamor potujete, potrebujete vizum. Tam boste našli tudi kontakte veleposlaništev in konzulatov, kamor se lahko obrnete za izdajo vizumov.


Predstavništva Republike Slovenije po svetu

Če RS nima svojega predstavništva, vam lahko nujno pomoč zagotovijo predstavništva držav članic EU. Svetujemo vam, da si pred potovanjem pridobite kontakte teh predstavništev.


Zdravstveno in nezgodno zavarovanje

Priskrbite si ustrezno zdravstveno zavarovanje za čas potovanja v tujini.


Zdravje

Pozanimajte se, ali je cepljenje za države, v katere potujete, obvezno. V nekaterih državah je obvezno oziroma priporočljivo cepljenje proti rumeni mrzlici. Nekatere države ga zahtevajo tudi za popotnike, ki samo potujejo preko držav, kjer razsaja ta bolezen. Tudi zaščita proti malariji je priporočljiva v številnih državah.


Če v državah, kamor potujete, razsajajo epidemije, se pozanimajte o ukrepih za preprečevanje okužbe.


Veliko koristnih informacij o zdravju na popotovanjih boste našli na spletnih straneh:Pred potovanjem v tujino se o preventivnih zdravstvenih ukrepih posvetujte tudi v ambulantah za popotnike.


Prevozna sredstva

Če potujete z javnimi prevoznimi sredstvi, si pravočasno priskrbite vozovnice. Prepričajte se, ali so vaše letalske vozovnice veljavne.


Če potujete z lastnim vozilom, preverite veljavnost svojega vozniškega dovoljenja in tehnično brezhibnost vozila. Večina evropskih držav priznava slovensko vozniško dovoljenje, nekatere pa izrecno zahtevajo mednarodnega. Pravočasno se seznanite s cestnoprometnimi predpisi tujih držav in stanjem cest na poti.


Koristne informacije in nasvete za potovanje z avtomobilom najdete na spletnih straneh AMZS.


Denar

Na potovanje vzemite dovolj denarja. Pri sebi imejte manjše količine gotovine v malih enotah, sicer pa vam priporočamo plačevanje s plačilnimi karticami ali potovalnimi čeki. Preden odpotujete, se pozanimajte, kako ravnati v primeru izgube ali kraje kartic oziroma čekov in si shranite telefonsko številko za preklic.


Seznanite se tudi z valuto držav, v katere potujete in se pozanimajte o možnosti menjave evrov ali drugih mednarodnih valut.


Potovanje z živalmi

Če potujete v tujino s hišnimi ljubljenčki, potrebujete veterinarsko potrdilo o zdravstvenem stanju živali, predvsem o predpisanem rednem cepljenju proti boleznim, kot je steklina.


Najmanj 12 ur pred odhodom na Veterinarski upravi Republike Slovenije prijavite potovanje z živaljo, da vam izdamo ustrezno mednarodno zdravniško spričevalo za prestop meje.


Mački, psi in beli dihurji morajo imeti lastni identifikacijski dokument, v katerega veterinar vpiše vse potrebne podatke o cepljenju živali. Posamezne države lahko zahtevajo dodatna cepljenja ali preiskave, ki jih bo prav tako opravil in vpisal veterinar.


V prihodnjih letih bodo vse države članice Evropske unije uvedle obvezno označevanje živali z elektronskimi mikročipi, ki omogočajo preprosto povezavo z ustreznimi potnimi listinami živali. V prehodnem obdobju bo dovoljeno tudi označevanje živali s tetoviranjem, razen v Združenem kraljestvu in na Irskem, ki že zdaj zahtevata mikročipe.


Več informacij o potovanju z živalmi lahko dobite na spletnih straneh Veterinarske uprave.

POVRATNE INFORMACIJE