Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Elektronska storitev: Informativna osebna evidenca

Storitev informativne osebne evidence omogoča posamezniku delno seznanitev s podatki, ki jih za potrebe izvajanja zavarovanja zbira Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Po zakonu obsega podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih prispevkih po posameznih letih, o plačilu prispevkov po posameznih letih ter o obdobju zavarovanja. Zbrani podatki se nanašajo le na podatke iz zavarovanja na območju Republike Slovenije. Ti podatki pogojujejo pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Medtem, ko so se podatki o osnovah in obdobjih zavarovanja zbirali od vključno leta 1970 naprej, se podatki o prispevkih vodijo od vključno leta 2002 naprej. Nabor zbranih podatkov določa Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Uporabo teh podatkov ureja zakon.

Informativna osebna evidenca je namenjena vpogledu in pregledu zbranih podatkov, ki jo tvorijo. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sicer določa, da mora informativna osebna evidenca vsebovati tudi podatke o obračunanih in plačanih prispevkih, vendar šele po 1.1.2016. Do takrat se lahko zavarovanci glede informacije o plačilu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obrnejo na Davčno upravo Republike Slovenije, ki pobira prispevke za obvezno zavarovanje.

Zavarovanec, ki ugotovi, da so o njem zbrani podatki nepravilni ali pomanjkljivi, lahko v skladu s predpisi s področja varstva osebnih podatkov zahteva njihov popravek ali dopolnitev.

Možnost vpogleda v podatke informativne osebne evidence je zagotovljena izključno osebam, ki so ali so bile obvezno ali prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Osebe, ki so že pridobile status upokojenca v to evidenco nimajo vpogleda, uporabljajo pa lahko druge e- storitve, razvidne iz spletne strani Zavoda.

Kje lahko preverim svoje podatke o obdobjih zavarovanj in plačanih prispevkih?

Informativna osebna evidenca (IOE) omogoča vsem, ki so ali so bili obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in še niso pridobili statusa upokojenca, da preko spleta preverijo svoje podatke. Storitev IOE omogoča vpogled v podatke o obdobju zavarovanja in o osnovah od leta 1970 dalje, od vključno leta 2002 dalje pa tudi vpogled v znesek plačanih prispevkov, kot so jih javili delodajalci na obrazcih M-4.

Storitev IOE je dostopna preko spletnega portala e-ZPIZ, za dostop do IOE pa potrebujete računalnik ali drugo ustrezno napravo z dostopom do spleta in kvalificirano digitalno potrdilo.

Za pomoč pri dostopu do IOE se lahko obrnete na kontaktni center, ki je dostopen na avtomatski telefonski številki 01 4745 692.

POVRATNE INFORMACIJE