Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pomorski promet: Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo

Na čolnu, ki ima radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah, se mora nahajati oseba, ki je usposobljena za upravljanje z VHF GMDSS postajo. Kandidat, ki želi opravljati izpit, mora biti star najmanj 16 let.

Izpiti se opravljajo na Upravi Republike Slovenije za pomorstvo. Organizirane skupine kandidatov lahko preko svojega pooblaščenca opravljajo praktični del izpita na simulatorju oziroma VHF GMDSS radijski postaji, na kateri so se usposabljali. Pooblaščenec kandidatov mora predhodno sporočiti Upravi, na katerem simulatorju oziroma VHF GMDSS radijski postaji bodo kandidati izpit opravljali. V tem primeru mora Uprava uporabo radijske postaje oziroma simulatorja odobriti.

Prijava za pristop k VHF GMDSS izpitu

Vloga se uporablja za prijavo za pristop k VHF GMDSS izpitu.
Možni načini oddaje:
  • po pošti
  • osebno

Izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del se opravlja ustno in obsega preverjanje znanja iz vseh vsebin izpitnega programa. Praktični del izpita se opravlja na VHF GMDSS postaji ali na simulatorju in obsega preverjanje znanja iz oddajanja in sprejemanja signala za stisko, ki ga oddaja obalna radijska postaja ali ladja v stiski, oddajanje in sprejemanje komunikacij na prizorišču stiske in oddajanje in sprejemanje splošne radijske komunikacije z obalnimi postajami oziroma drugimi plovili.


Opravljanje tečaja za pristop k izpitu ni obvezno.


Kandidati, ki se na izpit pripravljajo sami, praktični del izpita opravljajo na simulatorju Uprave RS za pomorstvo, GMDSS Tutor program TGS – 4100, Transas Marine Ltd, ki simulira delovanje VHF GMDSS postaje Sailor RT4822.

Navodila za uporabo postaje Sailor RT4822.

POVRATNE INFORMACIJE