Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

vodič Selim se v tujino

Potrebni postopki
1

Vloga za prijavo stalnega naslova v tujini

OBVEZNO
Vlogo za prijavo stalnega naslova v tujini vložite pri pristojnem organu (upravni enoti, krajevnem uradu ali diplomatsko konzularnemu predstavništvu RS v tujini), najpozneje v 15 dneh od naselitve. Stalni naslov v tujini lahko prijavite tudi pred naselitvijo v tujini, če ob prijavi navedete datum naselitve.
Preberite več
Možni načini oddaje:
  • elektronsko
  • po pošti
  • osebno
2

Mednarodna obdavčitev posameznika

OBVEZNO
Od katerih dohodkov morajo plačati dohodnino rezidenti Slovenije, od katerih dohodkov morajo plačati dohodnino nerezidenti Slovenije …
Preberite več
3

Ureditev zdravstvenega zavarovanja

OBVEZNO
Če se za stalno preselite v tujino, imate pravico do zdravstvenih storitev po predpisih tujih držav in sicer v obsegu, ki ga te države zagotavljajo svojim zavarovanim osebam. Navedeno velja za države EU, EGP ter Švico, v Bosno in Hercegovino, Črni goro, Makedonijo ter v Srbijo.

To pravico lahko uveljavljate na podlagi potrdila, ki vam ga izda Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Sporočanje sprememb
Prejemniki pravic iz javnih sredstev

Če ste prejemnik pravic iz javnih sredstev (npr. prejemnik denarne pomoči, državne štipendije...) morate o spremembi naslova obvestiti center za socialno delo, kjer ste imeli prijavljeno stalno prebivališče.

Odjava plačila RTV prispevka

Če nimate v lasti električnega priključka, lahko odjavite plačilo RTV prispevka. Odjavo uredite na predpisanem obrazcu.

Glasovanje na volitvah in referendumih

Če ste se izselili iz Republike Slovenije, ste pa vpisani v volilni imenik v Republiki Sloveniji, lahko glasujete na volitvah (razen lokalnih volitvah) in referendumih. O želenem načinu glasovanja morate predhodno obvestiti Državno volilno komisijo.

POVRATNE INFORMACIJE