Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Srednja šola: Vpis v srednjo šolo

Posameznik si z vpisom in uspešnim zaključkom srednješolskega izobraževanja lahko pridobi nižjo ali srednjo poklicno izobrazbo, srednjo strokovno izobrazbo ali splošno izobrazbo.

Dijak si izbere srednjo šolo in srednješolski program iz razpisa za vpis v srednje šole, ki ga vsako leto konec januarja objavi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na svoji spletni strani.

Prijava za vpis v začetni letnik srednje šole

Z vlogo se dijaki vpisujejo v 1. letnik srednje šole.
Možni načini oddaje:
  • po pošti
  • osebno

Iz razpisa, ki ga januarja vsako leto na svoji spletni strani objavi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, si izberite srednjo šolo in srednješolski program, ki bi ga radi obiskovali.

Pogoji za vpis v srednjo šolo

Če ste uspešno končali vse razrede osnovne šole, se lahko vpišete:

  • v triletno srednjo poklicno šolo,
  • v štiriletno strokovno oziroma tehniško šolo ali
  • v gimnazijo.


V triletno srednjo poklicno šolo ali štiriletno strokovno šolo se lahko vpišete tudi, če ste prehodno uspešno končali nižjo poklicno šolo.

Za vpis v nižjo poklicno šolo zadostuje:

  • končan 7. razred devetletne osnovne šole, če ste osnovno šolo obiskovali devet let,
  • končan 6. razred osemletne osnovne šole, če ste osnovno šolo obiskovali osem let in opravili osnovnošolsko obveznost.


V nižje poklicno izobraževanje se lahko vpišete tudi, če ste zaključili osnovno šolo po prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom.

Po odločitvi o izbiri šole in programa izpolnite prijavnico za vpis in jo oddajte na svoji osnovni šoli ali izbrani srednji šoli.

Srednja šola, na kateri je bistveno več prijav, kot je bilo razpisanih mest, v soglasju z ministrom za izobraževanje sprejme sklep o omejitvi vpisa. Seznam šol z omejenim vpisom na svojih spletnih straneh objavi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na šolah z omenitvijo vpisa prijavljene kandidate izberejo na podlagi točk, ki jih z učnim uspehom pridobijo v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole, pri čemer upoštevamo zaključne ocene obveznih predmetov zadnje triade.

POVRATNE INFORMACIJE