Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Volitve, referendum, politične stranke: Podpora volivca referendumu, spremembi ustave ali sprejemu zakona

Pobudniki za razpis referenduma za spremembo ustave, za sprejem zakona ali o vsebini splošnega akta občine, ste lahko tudi volivci.

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o izrednem zvišanju pokojnin

Pavel Rupar je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o izrednem zvišanju pokojnin. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen ponedeljek, 24. 4. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa četrtek, 22. 6. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Društvo Srebrna nit – združenje za dostojno starost, zanj predsednica Anita Caruso, je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložilo pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen ponedeljek, 24. 4. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa četrtek, 22. 6. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o dopolnitvi Zakona o lokalnih volitvah

Piratska stranka Slovenije, zanjo Boštjan Tavčar, je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložila pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o dopolnitvi Zakona o lokalnih volitvah. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen ponedeljek, 3. 4. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa četrtek, 1. 6. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga za spremembo Ustave Republike Slovenije

Mag. Mimi Zajc je na podlagi Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi vložila pobudo volivcem za vložitev Predloga za spremembo Ustave Republike Slovenije. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen petek, 12. 5. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa ponedeljek, 10. 7. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volilni in referendumski kampanji

Politična stranka Resni.ca, zanjo Zoran Stevanović, je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložila pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volilni in referendumski kampanji. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen petek, 12. 5. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa ponedeljek, 10. 7. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o dopolnitvi Zakona o socialno varstvenih prejemkih

Mag. Gregor Macedoni, Janez Kerin, Jože Simončič, Jože Kapler, Mateja Povhe, Martina Legan Janžekovič, Andrej Kavšek, Polona Kambič, dr. Vladimir Prebilič, Samo Pogorelc in Ivan Molan so na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložili pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o dopolnitvi Zakona o socialno varstvenih prejemkih. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen torek, 16. 5. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa petek, 14. 7. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

Mag. Gregor Macedoni, Janez Kerin, Jože Simončič, Jože Kapler, Mateja Povhe, Martina Legan Janžekovič, Andrej Kavšek, Polona Kambič, dr. Vladimir Prebilič, Samo Pogorelc in Ivan Molan so na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložili pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen torek, 16. 5. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa petek, 14. 7. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o voznikih

Mag. Gregor Macedoni, Janez Kerin, Jože Simončič, Jože Kapler, Mateja Povhe, Martina Legan Janžekovič, Andrej Kavšek, Polona Kambič, dr. Vladimir Prebilič, Samo Pogorelc in Ivan Molan so na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložili pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona spremembah in dopolnitvah Zakona o voznikih. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen torek, 16. 5. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa petek, 14. 7. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela

Mag. Gregor Macedoni, Janez Kerin, Jože Simončič, Jože Kapler, Mateja Povhe, Martina Legan Janžekovič, Andrej Kavšek, Polona Kambič, dr. Vladimir Prebilič, Samo Pogorelc in Ivan Molan so na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložili pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje. Kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev je določen torek, 16. 5. 2023, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa petek, 14. 7. 2023.
Možni načini oddaje:
 • elektronsko
 • osebno

Podpora volivca za razpis zakonodajnega referenduma

Pobudnik vloži pobudo za razpis referenduma v Državni zbor, priložiti pa mora najmanj 2.500 podpisov volivcev.

Če je pobuda vložena v skladu z zakonom, predsednik državnega zbora določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Državni zbor referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.


Podpora volivca spremembi ustave

Predlog za spremembo ustave pobudnik predloži državnemu zboru, priložiti pa mora podpise podpore najmanj 30.000 volivcev.


Podpora volivca sprejemu zakona

Predlog za sprejem zakona pobudnik predloži državnemu zboru, priložiti pa mora podpise podpore najmanj 5.000 volivcev.

Podpora volivca za razpis referenduma o vsebini splošnih aktov občine

Pobudnik vloži pobudo za razpis referenduma občinskemu svetu. Statut občine lahko določi, da mora biti pobuda podprta s podpisi določenega števila volivcev na seznamu, ki vsebuje osebne podatke podpisnikov.

Občinski svet mora razpisati referendum, če to zahteva najmanj pet odstotkov volivcev v občini.

POVRATNE INFORMACIJE