Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Prenehalo mi je delovno razmerje in čakam na priznanje pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost pri Zavodu RS za zaposlovanje. Ali si moram za ta čas urediti obvezno zdravstveno zavarovanje in kako?
V času, ko čakate, da vam Zavod RS za zaposlovanje izda odločbo o pravici denarnega nadomestila, si morate obvezno zdravstveno zavarovanje začasno urediti po drugi podlagi.

Ker prosilci za denarno nadomestilo v času do izdaje odločbe praviloma ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje po drugi podlagi, se začasno zavarujejo po 20. točki prvega odstavka 15. člena Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ali kot družinski član zakonec oziroma zunajzakonski partner. Ker se pravica do denarnega nadomestila praviloma prizna za nazaj, vas bo po izdaji odločbe Zavod RS za zaposlovanje prijavil v obvezno zdravstveno zavarovanje za nazaj, od datuma, od katerega vam je priznal pravico. Zavarovanje, ki ste si ga začasno uredili, boste v tem primeru morali odjaviti za nazaj, za ves čas, za katerega vas je Zavod RS za zaposlovanje prijavil za nazaj.

POVRATNE INFORMACIJE