Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Katere so pravice žrtev vojnega nasilja in kdaj ima žrtev vojnega nasilja pravico do varstva po tem zakonu?
Pravice žrtev vojnega nasilja so: zdravstveno varstvo, priznanje pokojninske dobe, pravice do pokojnine pod ugodnejšimi pogoji, pravica do vojne odškodnine po posebnem zakonu, doživljenjska mesečna renta, prednost pri dodelitvi socialnega stanovanja.

Ne glede na vse naštete pravice, ima oseba, ki ima priznan status žrtve vojnega nasilja – otroka, katerega starš je bil ubit kot pripadnik bivše jugoslovanske vojske v vojni od 6. 4. 1941 do 17. 4. 1945, ali je padel, umrl ali je bil pogrešan zaradi sodelovanja z NOB Slovenije, bil ubit kot talec ali je umrl ali bil pogrešan v okoliščinah za priznanje statusa žrtve vojnega nasilja po tem zakonu do 15. 5. 1945 oziroma tudi po tem datumu, če je umrl ali je bil pogrešan med čakanjem na vrnitev ali na poti v domovino, vendar najkasneje do 31. 12. 1945, samo pravico do vojne odškodnine po posebnem zakonu.

Pravico do varstva po tem zakonu ima žrtev vojnega nasilja, ko dopolni 50 let starosti ali je pri njej nastala trajna popolna izguba delovne zmožnosti.

POVRATNE INFORMACIJE