Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Kako lahko uvozimo sadike goji jagod iz Srbije in seme make iz Peruja?
Za vašo osebno rabo je dovoljen tako uvoz semena kot sadik, če te izpolnjujejo določene fitosanitarne zahteve. Če semena in sadik ne boste dajali na trg, se vam tudi ni potrebno vpisati v FITO in SEME registra na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (VHVVR), niti ni potrebno izpolnjevati zahtev za trženje iz zakona o semenskem materialu kmetijskih rastlin.

Seme ali sadike štejejo za žive rastline, a le za nekatere predpisane vrste lahko veljajo posebne fitosanitarne zahteve; fitosanitarni predpisi urejajo pridelavo, uvoz, izvoz in drugo uporabo živih rastlin in rastlinskih proizvodov, s katerimi se lahko vnašajo in širijo rastlinski škodljivi organizmi, katerih vnos iz tretjih držav je prepovedan. V mednarodnem prometu jih mora spremljati fitosanitarno spričevalo, pri trženju znotraj Evropske unije pa rastlinski potni list.

Maka (Lepidium meyenii) je dvoletna rastlina, ki spada med križnice (Brassicaceae). Fitosanitarno spričevalo bi bilo zahtevano ob uvozu sadik in semena iz Argentine, Avstralije, Bolivije, Čila, Nove Zelandije in Urugvaja, če pa uvažate seme iz Peruja in vzgajate sadike pri nas, fitosanitarno spričevalo ni potrebno.

Sadike Goji jagod (Lycium spp.) iz Srbije pa mora spremljati fitosanitarno spričevalo, na katerem mora biti v rubriki »Dopolnilna izjava« zapisan sklic na posebno zahtevo, ki jo določa direktiva 2000/29/EC, Priloga IV.A.I., sadike in zemlja, v kateri rastejo, pa jo morajo izpolnjevati.

Goji jagode rastejo na trnastem večletnem grmu, ki spada med razhudnikovke (Solanaceae), ki so fitosanitarno regulirane. Več informacij o uvoznem režimu najdete na spletni strani UVHVVR.

Več informacij o pogojih za uvoz rastlin

POVRATNE INFORMACIJE