Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Iz Rusije bi uvozil 100 majhnih sadik borovcev dolžine do 30cm (Pinus sibirica) in me zanima ali je sploh možen uvoz v Evropsko unijo, v Slovenijo. Zasledil sem, da imate Pinuse prepovedane in tudi zemljo ali šoto, čeprav imajo sadike vso potrebno deklaracijo.
Uvoz rastlin več vrst iglavcev iz neevropskih držav v Evropsko unijo (in s tem tudi v Slovenijo) je prepovedan, in sicer: jelke Abies Mill., cedre Cedrus Trew, paciprese Chamaecyparis Spach, brina Juniperus L., macesna Larix Mill., smreke Picea A., Dietr., bora Pinus L., duglazije Pseudotsuga Carr. in čuge Tsuga Carr. Torej ne samo iz neevropskega dela Rusije, ampak tudi iz drugih neevropskih držav Azije, Amerike itd. ne morete uvoziti živih rastlin ali njihovih delov, ker obstaja velika nevarnost vnosa neevropskih škodljivih organizmov, ki bi po vnosu lahko ogrožali naravo v EU. Dovoljen pa je uvoz plodov oziroma semen.
Sadik sibirskega bora torej ne morete uvoziti, razen, če so bile iz semena vzgojene v Evropskem delu Ruske federacije v registrirani drevesnici pod uradnim nadzorom. Tak izvor in zdravstveno stanje sadik mora ob izvozu potrditi ruska fitosanitarna služba z izdajo fitosanitarnega spričevala za pošiljko rastlin, in sicer poda uradno izjavo, da niso bili opaženi simptomi:
- glive pegavosti iglic Scirrhia aciola (Mycosphaerella dearnessii )
- glive rje Melampsora medusae ter
- več karantenskih žuželk in ogorčic, ki jih opredeljuje direktiva 2000/29/ES v prilogah I in II.
Karantenski škodljivi organizmi se lahko vnesejo tudi z zemljo, vzeto iz narave, zato njen uvoz, tudi če je v koreninski grudi sadik, iz neevropskih držav ni dovoljen brez izpolnjevanja posebnih zahtev, kar pa ni dovoljen niti iz evropskega dela Rusije. Zato bi morale biti sadike sibirskega bora s koreninsko grudo tudi v evropskem delu Rusije vzgojene npr. v čisti šoti, da bi izpolnjevale zahteve za uvoz v Evropsko unijo.

Več o uvozu živih rastlin si lahko preberete na spletni strani Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin .

POVRATNE INFORMACIJE