Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Zanimam se za uvoz bonsajev z Japonske, ki bi jih tržil v Sloveniji in na Hrvaškem. Kakšne so zahteve?
Odločba Komisije 2002/887/ES s spremembami dovoljuje državam članicam odstopanja od nekaterih določb Direktive Sveta 2000/29/ES o prepovedi uvoza rastlin za saditev iz neevropskih držav. Japonska fitosanitarna služba bo v skladu z EU uvoznimi predpisi izdala fitosanitarno spričevalo za rastline, v katerem bo potrdila izpolnjevanje posebnih zahtev, zlasti točke 43 v prilogi IV.A.I direktive 2000/29 ter navedla ime in registrske številke proizvajalcev.

Odločba 2002/887/ES dovoljuje uvoz v mirujočem stanju za vrsto Pinus parviflora Sieb. & Zucc. (Pinus pentaphylla Mayr) pri vrstah iz rodov Chamaecyparis Spach in Juniperus L., pa ni omejitev.

Pred uvozom se morate registrirati pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki je pristojni organ za zdravje rastlin.

Po uvozu morate pošiljko prijaviti za pregled fitosanitarnemu inšpektorju v Luki Koper, nato pa fitosanitarnemu inšpektorju na območnemu uradu, kjer imate sedež podjetja, sporočiti še:
• vrste in količine bonsajev in
• lokacijo, kjer boste rastline vzdrževali do prodaje, da bodo lahko vršili preglede v času po uvozu (vsaj od aprila do konca junija).

POVRATNE INFORMACIJE