Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Volitve, referendum, politične stranke: Volitve v državni zbor

Poslance v državni zbor volimo na splošnih in neposrednih volitvah. Redne volitve v državni zbor potekajo na štiri leta.

Poslance v Državni zbor imate pravico voliti, če ste državljan Slovenije in ste na dan volitev dopolnili 18 let. Polnoletni pripadniki italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji imate pravico voliti tudi svoja predstavnika.

Udeležba na volitvah

Polnoletni državljani prejmete obvestilo o volitvah na naslov stalnega prebivališča. V obvestilu sta navedena tudi lokacija volišča in datum volitev. Te praviloma potekajo na nedeljo ali drug dela prost dan.

V nekaterih primerih lahko glasujete tudi:

  • predčasno, od torka do četrtka pred nedeljo, ko potekajo volitve,
  • na posebej določenem volišču izven kraja stalnega prebivališča (OMNIA),
  • po pošti,
  • po pošti iz tujine ali na konzulatu oziroma veleposlaništvu,

na domu.


Predčasne volitve

Predčasno lahko volite na sedežu vaše okrajne volilne komisije. Podrobne informacije glede lokacije in časa glasovanja najdete na straneh Državne volilne komisije.


Volitve drugje

Če želite glasovati izven kraja vašega stalnega prebivališča, morate to sporočiti Državni volilni komisiji najkasneje 3 dni pred dnevom glasovanja. Podrobne kontaktne informacije in lokacije vam najbližjega volišča OMNIA najdete na straneh Državne volilne komisije.

Zemljevid volilnih enot najdete na posebnem zemljevidu.

Glasovanje po pošti iz Slovenije je mogoče zgolj, če ste na zdravljenju v bolnišnici ali oskrbovanec v domu za starejše. O tem morate najkasneje 10 dni pred volitvami obvestiti Državno volilno komisijo.

Če na dan volitev potujete v tujino, lahko volite po pošti iz tujine ali na konzulatu oziroma veleposlaništvu Republike Slovenije. O tem morate 30 dni pred začetkom glasovanja obvestiti Državno volilno komisijo. To možnost lahko izkoristijo tudi državljani s stalnim prebivališčem v tistih državah, ki omogočajo takšno glasovanje. Več informacij o meddržavnih sporazumih in lokacijah konzulatov in veleposlaništev lahko najdete na straneh Državne volilne komisije.

Za glasovanje na domu se lahko odločite zgolj, če zaradi bolezni ne morete osebno priti do volišča. Državno volilno komisijo morate o tem obvestiti najmanj 3 dni pred datumom volitev.Več informacij o volitvah v Državni zbor.

POVRATNE INFORMACIJE