Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Orožje: Dovoljenje za zbiranje orožja

Orožje lahko zbira oseba, ki ima dovoljenje za zbiranje orožja.

Dovoljenje za zbiranje orožja dovoljuje osebi zbiranje orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo.

Vloga za izdajo dovoljenja za zbiranje orožja

Dovoljenje za zbiranje orožja se izda osebi, ki izpolnjuje pogoje za hrambo orožja.
Možni načini oddaje:
  • po pošti
  • osebno

Posamezniku se izda dovoljenje za zbiranje orožja kategorij B, C in D ter za orožje iz 6.a, 7. in 8.a točke kategorije A. Izjemoma pa lahko zbirajo drugo kratkocevno in dolgocevno strelno orožje s posamičnim polnjenjem, repetirnim mehanizmom, polavtomatsko in avtomatsko orožje iz kategorije A ter hladno orožje iz 5.d točke kategorije D (hladno orožje). Posamezniku se izda dovoljenje za zbiranje orožja ob upoštevanju naslednjih pogojev:

  • je dopolnil 18 let,
  • ni zadržkov javnega reda,
  • je zanesljiv,
  • ima upravičen razlog za izdajo orožne listine,
  • ima opravljen zdravniški pregled,
  • je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.


Ne glede na navedeno se dovoljenja za zbiranje orožja ne izda osebi, ki je uveljavila pravico do ugovora vesti vojaški dolžnosti.

Kratkocevno in dolgocevno strelno orožje s posamičnim polnjenjem, repetirnim mehanizmom, polavtomatsko in avtomatsko orožje iz kategorije A, ki se ga lahko zbira, ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, uvrsti na seznam orožja iz kategorije A, ki ga je dovoljeno zbirati, in je za ta namen posameznikom, pravnim osebam in podjetnikom promet, nabava in posest pod pogoji tega zakona dovoljena. Kratkocevno in dolgocevno strelno orožje s posamičnim polnjenjem, repetirnim mehanizmom, polavtomatsko in avtomatsko orožje iz kategorije A in strelivo kategorije A je prepovedano nositi in uporabljati kot orožje.

Izjemoma je tako orožje dovoljeno uporabiti na primernem strelišču v znanstvene ali raziskovalne namene, vendar le z dovoljenjem upravne enote. Na podlagi dovoljenja za zbiranje lahko dobite dovoljenje za nabavo posameznega kosa orožja, ki ga želite imeti v zbirki.

Osebe, ki imajo dovoljenje za zbiranje orožja lahko orožje, ki ga je dovoljeno zbirati, tudi razstavljajo v prostorih, ki so tehnično varovani. Orožje mora biti razstavljeno tako, da ga ni mogoče odtujiti.

pravna podlaga

POVRATNE INFORMACIJE