Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Volitve, referendum, politične stranke: Kandidatura za župana občine

Za župana občine lahko kandidirate na rednih volitvah županov, ki potekajo hkrati z volitvami v občinske svete.

Za župana lahko kandidirate državljani Republike Slovenije, ki ste na dan glasovanja dopolnili najmanj 18 let starosti in imate stalno prebivališče v občini, v kateri kandidirate.

Kandidate za župane lahko predlagajo politične stranke ali volivci.


Politična stranka določi kandidata po postopku, ki je v skladu z njenim pravilnikom. Pri določanju kandidata smejo sodelovati samo člani stranke, ki imajo volilno pravico in stalno prebivališče v občini kandidature.


Kandidata za župana občine lahko s podpisovanjem določi tudi skupina volivcev. Za vlogo kandidature je treba zbrati podpise najmanj 2% volivcev, ki so v tej občini glasovali v prvem krogu zadnjih rednih volitev za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2.500 podpisov.


Za vložitev kandidature morate pridobiti pisno soglasje kandidata.


Za župana je izvoljen kandidat, ki na volitvah dobi večino veljavnih glasov. Če noben kandidat ne dobi večine glasov, opravimo drugi krog volitev, kjer volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta dobila največ glasov.


Če več kandidatov dobi enako najvišje število glasov ali če dvoje ali več kandidatov dobi enako drugo najvišje število glasov, izbiro kandidatov za drugi krog volitev določimo z žrebom.


Na glasovnici drugega kroga kandidata navedemo po vrstnem redu glede na število glasov, ki sta jih dobila v prvem krogu volitev. Če je število dobljenih glasov enako, vrstni red določimo z žrebom. Drugi krog rednih volitev razpiše Državna volilna komisija, ki se opravi 14 dni po prvem krogu volitev.

Obrazci za kandidature so objavljene na spletni strani Državne volilne komisije.

POVRATNE INFORMACIJE