Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

KAZNIVA DEJANJA IN PREKRŠKI: Iskanje pogrešanih ali iskanih oseb

Pomagajte in napišite prijavo, če opazite pogrešano ali iskano osebo ali če kar koli veste o njenem izginotju ali bivališču. Iskanje pogrešanih oseb in iskanje oseb, za katerimi je razpisana tiralica, je lahko uspešno le v sodelovanju s prizadetimi osebami in širšo javnostjo.

Iskanje pogrešanih oseb in iskanje oseb, za katerimi je razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo, je lahko uspešno le v sodelovanju s prizadetimi osebami in širšo javnostjo.

Kako lahko pomagate?


Če opazite pogrešano ali iskano osebo ali če kar koli veste o njenem izginotju ali bivališču, obvestite policijo.

Anonimna pomoč pri iskanju pogrešanih in iskanih ljudi

Če opazite pogrešano ali iskano osebo ali če kar koli veste o njenem izginotju ali bivališču, obvestite policijo.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko

Ko je ogroženo življenje ali je nujno takojšnje ukrepanje policije, pokličite številko policije za klic v sili 113!

Policija razpiše iskanje pogrešanih otrok, mladoletnikov in polnoletnih oseb, ki so duševno ali telesno tako prizadete, da same ne morejo skrbeti zase in so odšle od doma ali iz varstvenega zavoda.

Seznam pogrešanih oseb

Na seznamu pogrešanih oseb so osebe, ki so iz znanih ali neznanih vzrokov odsotne iz določenega okolja, o čemer je policija obveščena oz. to sama ugotovi, in za izsleditev katerih so izvedeni določeni ukrepi. Na svoji spletni strani in v medijih lahko policija objavlja tudi osnovne podatke, okoliščine izginotja in fotografije pogrešanih oseb.


Nenadno izginotje osebe iz okolja, kjer živi in dela, navadno ni posledica kaznivega dejanja, je pa pogosto izraz in končni izid globljih konfliktov v njenem okolju. Po drugi strani pa primeri iz pretekle prakse opozarjajo, da se lahko za navideznim odhodom skriva tudi hudo kaznivo dejanje.


Pri pogrešanju je treba upoštevati čas pogrešanja in pretekle navade osebe, njene običaje, obnašanje, socialne stike ali poklicno dejavnost. Glavni element pa je nenadna in nepričakovana odsotnost iz kraja, kjer je oseba dotlej prebivala. Njena odsotnost mora biti daljša od običajne, predvsem pa nepojasnjena.


V Sloveniji občani vsako leto prijavijo policiji več deset pogrešanih oseb, med katerimi so otroci, mladoletniki in odrasle osebe.

Iskanje oseb, za katerimi je razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo

Na seznamu iskanih oseb, za katerimi je razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo, so:

- osebe, obdolžene kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti,
- osebe, ki so pobegnile iz zavoda za prestajanje zaporne kazni ali zavodskega ukrepa.

Seznam iskanih oseb

Policija razpiše tiralico za iskanje osebe na podlagi odredbe sodišča ali upravnika zavoda za prestajanje zaporne kazni ali zavodskega ukrepa v skladu z Zakonom o kazenskem postopku in tiralico za iskano osebo na podlagi naloga sodišča o odreditvi evropskega naloga za prijetje in predajo v skladu z Zakonom o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije.

Načrtovanje ukrepov in postopkov policije za izsleditev, prijetje in izročanje iskanih oseb sodnim in drugim pristojnim organom je predvsem odvisno od hitrosti in kakovosti podatkov in informacij, ki jih policiji posredujejo občani.

PRISTOJNI ORGANI

POVRATNE INFORMACIJE