Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Zdravje: Prijava zakonca, zunajzakonskega partnerja ali razvezanega zakonca ali partnerja v obvezno zdravstveno zavarovanje

Zakonca, zunajzakonskega partnerja ali razvezanega zakonca ali partnerja (v nadaljnjem besedilu: partner) lahko kot družinskega člana prijavite v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Partner je zavarovan kot družinski član, če ne izpolnjuje pogojev, da bi bil samostojno zavarovan in pod pogojem, da ima v Sloveniji prijavljeno prebivališče.

Vloga za prijavo družinskega člana v zdravstveno zavarovanje - Obrazec M-DČ

Z vlogo lahko družinskega člana v obvezno zdravstveno zavarovanje prijavite, lahko pa tudi odjavite ter prijavite spremembe med samim zavarovanjem.
Možni načini oddaje:
  • po pošti
  • osebno

Če želite prek sebe v zavarovanje kot družinskega člana prijaviti partnerja, morate najprej sami imeti status zavarovanca v obveznem zdravstvenem zavarovanju.


Ostali pogoji za prijavo v zavarovanje:

  • za zakonca in partnerja iz sklenjene partnerske zveze - obstajati mora zakonska zveza oziroma sklenjena partnerska zveza med vami in osebo, ki jo želite prijaviti v zavarovanje,
  • za zunajzakonskega partnerja - že najmanj dve leti mora obstajati med vami in osebo, ki jo želite prijaviti v zavarovanje, zunajzakonska zveza. Če imata skupnega otroka, lahko zveza med vama obstaja tudi krajši čas,
  • za razvezanega zakonca in razvezanega partnerja - obstajati mora veljavna sodna odločba, po kateri morate razvezanemu zakoncu oziroma partnerju plačevati preživnino.


Če partner še ni bil vključen v obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, mu Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ob ureditvi prijave izda kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero lahko uveljavlja zdravstvene storitve.


Oseba, ki je obvezno zdravstveno zavarovana kot družinski član, ima iz tega zavarovanja pravico do plačila zdravstvenih storitev in pravico do povračila potnih stroškov v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev.


Ker obvezno zavarovanje ne krije vseh zdravstvenih storitev v polni vrednosti, priporočamo, da družinski član sklene dopolnilno zdravstveno zavarovanje, oziroma, če izpolnjuje pogoje za denarno socialno pomoč, da uveljavi pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev iz državnega proračuna pri centru za socialno delo.

POVRATNE INFORMACIJE