Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Odhajam v drugo državo članico EU. Do kakšnega obsega zdravstvenih storitev sem upravičen z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja?
Med začasnim bivanjem v drugi državi članici EU lahko z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v ustanovah javne zdravstvene mreže.

Obseg in vrsto zdravstvenih storitev opredeli zdravnik, ki vas sprejme na zdravljenje, pri čemer je ključnega pomena opredelitev pričakovane dolžine bivanja v tujini, saj je zavarovana oseba, ki dalj časa biva v drugi državi (študentje na študiju v tujini, delavci na delu v tujini, iskalci zaposlitve), upravičen do večjega obsega storitev, kot zavarovana oseba, ki tam biva krajši čas (osebe na službenem ali zasebnem potovanju). To pomeni, da vam mora zdravnik na podlagi evropske kartice nuditi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se vam zaradi zdravljenja ni potrebno vrniti v matično državo pred iztekom nameravanega bivanja v drugi državi članici EU.

Navedene storitve uveljavljate skladno s predpisi države, v kateri iščete zdravniško pomoč, kar pomeni, da je potrebno ponekod določene storitve doplačati. Informacije s povezavami na pristojne organe tujih držav, v katerih je podrobneje opisano kako do zdravstvenih storitev, lahko najdete na spletni strani ZZZS (https://zavarovanec.zzzs.si/ - Zdravstveno zavarovanje v tujini / Informacije o tujih državah).
POVRATNE INFORMACIJE