Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

KAZNIVA DEJANJA IN PREKRŠKI: Prijava ekstremnega nasilja

Med ekstremno nasilje štejemo izsiljevanje, nasilništvo, terorizem, nezakonit promet z orožjem in kakršno koli spodbujanje nestrpnosti ali sovraštva.

Če imate informacije o zgoraj navedenih oblikah kriminalitete, ali pa ste sami žrtev ene od teh oblik ekstremnega nasilja, lahko pošljete prijavo policiji.

Anonimna prijava ekstremnega nasilja

Če imate informacije, ki se nanašajo na kazniva dejanja, povezana z ekstremnim nasiljem, lahko oddate anonimno prijavo.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko

Ko je ogroženo življenje ali je nujno takojšnje ukrepanje policije, pokličite številko policije za klic v sili 113!

Izsiljevanje

Ali vas izsiljujejo, vam grozijo ali od vas zahtevajo denar ali kateri drugi vrednejši predmet? Ali kdo zahteva, da storite kaj nezakonitega? Obstaja velika verjetnost, da ste žrtev kaznivega dejanja! Če imate informacije o izsiljevanju in prisiljevanju zlasti mladih ali nemočnih oseb, nam to čim prej sporočite!


Nasilništvo

Ne čakajte, da se nasilje, ki ga nekdo izvaja nad vami ali nekom, ki ga poznate, konča tragično. Neprijavljeno nasilje se pogosto stopnjuje, posledice pa so iz dneva v dan hujše. Če kdo izvaja nasilje nad vami ali nad kom, ki ga poznate, ga prijavite!


Terorizem

Ste videli, da kdo opazuje, fotografira ali sestavlja zapiske o poteku varovanja pomembnih objektov ali krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi? Ali poznate koga, ki se posebej zanima za pirotehnična in druga sredstva, iz katerih je mogoče izdelati eksplozivne snovi, ali pa kupuje večje količine kemikalij, čeprav jih običajno ne potrebuje? Ali oseba pri tem jasno izraža solidarnost s terorističnimi dejanji in jih opravičuje ter spodbuja k tovrstnemu nasilju tudi v svoji okolici? Morda veste za posameznike ali skupine, ki pozivajo k nasilnim dejanjem, kot so maščevanje, strelski obračuni v šolah, napadi na posamezne objekte in javne prostore? Če ste priča sumljivemu obnašanju oseb ali ste takšna ravnanja opazili na spletnih straneh, drugih medijih ali javno dostopni literaturi, to prijavite policiji!


Nezakonit promet z orožjem

Ali poznate koga, ki prekupčuje z orožjem ali ga razkazuje, pri tem pa upravičeno domnevate, da zanj nima potrebnih dovoljenj? Morda ste slišali, da kdo ponuja orožje preko socialnih spletnih omrežij ali pa ga poskuša kupiti oz. prodati brez dovoljenja. Prijavite takšna dejanja policiji!


Spodbujanje nestrpnosti in sovraštva

Če imate informacije, da nekdo z javnim izražanjem nestrpnosti spodbuja sovraštvo do pripadnikov neke rase, naroda, etnije, kulture, religije, do istospolno usmerjenih ali nasploh drugače mislečih, še posebej če takšno nestrpnost izraža tudi s fizičnim nasiljem, to prijavite policiji.


Poslanstvo policije je skrbeti za javno varnost in za dobrobit vsega prebivalstva. Z vstopom v mednarodne povezave smo kot država prevzeli tudi obvezo, da prispevamo h globalni varnosti, ki jo lahko posamezne oblike ekstremnega nasilja hitro ogrozijo.

PRISTOJNI ORGANI

POVRATNE INFORMACIJE