Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Ali so kakšne omejitve glede priglasitve izdelave mil kot osebnega dopolnilnega dela? Kaj pa, če se odpre dopolnilni s.p.?
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno določa, da se za osebno dopolnilno delo šteje, kadar posameznik osebno sam opravlja dela pomoči v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča ter opravlja druga manjša dela (nabor del je objavljen v Pravilniku o osebnem dopolnilnem delu), pod pogojem, da posebni predpisi ne določajo drugače.

Navedeno pomeni, da je pri odločanju, katera dela se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo, potrebno upoštevati tudi omejitve, ki izhajajo iz drugih predpisov, ki regulirajo izvajanje posameznih dejavnosti, predvsem z namenom varovanja zdravja ljudi in okolja (npr. priprava hrane, zdravstvenih pripomočkov, kozmetičnih izdelkov ipd.).

Mila, mazila, eterična olja ipd. - čeprav narejena po "tradicionalnih" postopkih - ni dovoljeno izdelovati in prodajati v okviru osebnega dopolnilnega dela, mogoče pa je to dejavnost priglasiti v statusu s.p. ob upoštevanju zakonsko določenih pogojev in standardov. Več o tem se lahko pozanimate pri pristojnemu Ministrstvu za zdravje ali na lokalni točki VEM, kjer lahko priglasitev dejavnosti tudi opravite.
POVRATNE INFORMACIJE