Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Vozniki in vozila: Voznik začetnik

Voznik začetnik je voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini.

Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil katere od kategorij A2, A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G.

Kot voznik začetnik, ki imate v Republiki Sloveniji stalno ali začasno prebivališče in ste v Republiki Sloveniji opravili vozniški izpit in pridobili vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, morate opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Udeležite se ga lahko po najmanj šestih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja. Program vključuje vadbo varne vožnje ter skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa.


Dodatno usposabljanje voznikov začetnikov

Zakon o voznikih določa kot vsebino obveznega programa dodatnega usposabljanja voznika začetnika dva programska sklopa. To sta vadba varne vožnje ter udeležba na skupinski delavnici o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Oba sklopa morate opraviti do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja voznika začetnika.

Izvajanje programa vadbe varne vožnje ter skupinske delavnice o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa zagotavljajo pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki.

Izvajalca vozniki začetniki izberete po lastnem preudarku in sami plačate ceno programa dodatnega usposabljanja za voznika začetnika.

Programa dodatnega usposabljanja se morate vozniki začetniki udeležiti po najmanj šestih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja. Čas šestih mesecev je potreben, da kot voznik začetnik spoznate lastno vožnjo, svoje sposobnosti in druge značilnosti vožnje ter se seznanite s posledicami in z najpogostejšimi razlogi različnih tveganj in nevarnosti na cesti. Prepoznavanje svojih osebnostnih značilnosti pri vožnji, svojih sposobnosti, svojega zaznavanja in predvidevanja nevarnosti in tveganj pri vožnji, je predpogoj za smiselnost udeležbe na programu voznika začetnika.

To pomeni, da se kot voznik začetnik programa ne udeležite prezgodaj, preden imate samostojno prevoženih nekaj tisoč kilometrov, vendar z udeležbo na programu tudi ne odlašajte. To vam bo omogočilo takojšnje podaljšanje vozniškega dovoljenja in izogib nevšečnostim zaradi morebitne daljše čakalne dobe za udeležbo v programu, udeležba pa je nujna za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Seznam pooblaščenih organizacij za izvajanje dodatnega usposabljanja za voznike začetnike

Pravna podlaga

POVRATNE INFORMACIJE