Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Osebni dokumenti, digitalno potrdilo: Izguba, kraja ali pogrešitev potnega lista

Če potni list izgubite, vam ga ukradejo ali ga pogrešate, morate to naznaniti na kateri koli upravni enoti.

Potni list je javna listina, ki slovenskemu državljanu služi za prehod državne meje ter dokazovanje njegove istovetnosti in državljanstva.

Vloga za naznanitev pogrešitve, izgube ali tatvine potnega lista

Z vlogo lahko naznanite pogrešitev, izgubo ali tatvino potnega lista. Starši oziroma skrbniki lahko naznanijo pogrešitev, izgubo ali tatvino potnega lista za njihovega mladoletnega otroka. Če bo upravna enota potrebovala še dodatne informacije in obrazložitve, se bo obrnila na vas.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko
  • osebno

Potni list je izredno pomemben dokument, zato je treba z njim skrbno ravnati.

Če vam potni list ukradejo, ga izgubite ali pogrešate, morate čim hitreje, najpozneje pa v roku 8 dni, o tem obvestiti katero koli upravno enoto, obenem pa tam lahko zaprosite za nov potni list. Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča.

Slovenski državljani lahko naznanijo morebitno pogrešitev, izgubo ali krajo potnega lista v tujini tudi na slovenskih diplomatskih predstavništvih ali konzulatih.

Če se je pogrešitev zgodila v tujini, se naznanitev pogrešitve poda v roku 8 dni po prihodu v Republiko Slovenijo. Oseba je dolžna čim natančneje opisati okoliščine ter datum pogrešitve, izgube ali tatvine. Uradna oseba upravnega organa o posameznikovi naznanitvi sestavi zapisnik.

Državljan lahko takoj po naznanitvi poda novo vlogo za izdajo potne listine.


Državljan Republike Slovenije, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, mora pogrešitev potnega lista v tujini naznaniti najbližjemu diplomatsko-konzularnemu predstavništvu Republike Slovenije v tujini v 30 dneh od dneva pogrešitve.

POVRATNE INFORMACIJE