Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Osebni dokumenti, digitalno potrdilo: Izguba, kraja ali pogrešitev osebne izkaznice

Če osebno izkaznico izgubite, vam jo ukradejo ali jo pogrešate, morate to naznaniti na kateri koli upravni enoti.

Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljan Republike Slovenije izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo in s katero lahko potuje v določene države.

Vloga za naznanitev pogrešitve, izgube ali tatvine osebne izkaznice

Z vlogo lahko naznanite pogrešitev, izgubo ali tatvino osebne izkaznice. Starši oz. skrbniki lahko naznanijo pogrešitev, izgubo ali tatvino osebne izkaznice tudi za njihovega mladoletnega otroka.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko
  • osebno

Osebna izkaznica je izredno pomemben dokument, zato je treba z njim skrbno ravnati.

Če vam ali vašemu mladoletnemu otroku osebno izkaznico ukradejo, jo izgubite ali pogrešate, morate čim hitreje, najpozneje pa v roku 8 dni o tem obvestiti katero koli upravno enoto,obenem pa tam lahko zaprosite za novo osebno izkaznico. Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča.

Če se to zgodi v tujini, morate naznanitev izvesti v roku 8 dni po prihodu v Republiko Slovenijo. Prav tako pa lahko državljan pogrešitev osebne izkaznice v tujini naznani tudi na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije, in sicer v 30 dneh od pogrešitve. Tako je omogočeno tudi državljanom, ki nimajo namena obiska Slovenije, da v čim krajšem času poskrbijo za razveljavitev dokumenta, s tem pa tudi zmanjšajo možnost morebitne zlorabe s strani tretje osebe.


Državljan lahko takoj po naznanitvi poda novo vlogo za izdajo osebne izkaznice.

POVRATNE INFORMACIJE