Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Osebni dokumenti, digitalno potrdilo: Izguba, kraja ali pogrešitev osebne izkaznice

Če ste osebno izkaznico izgubili, so vam jo ukradli ali jo pogrešate, morate to čimprej, najpozneje pa v 8 dneh naznaniti na katerikoli upravni enoti. Če se vam je to zgodilo v tujini, lahko osebno izkaznico naznanite najpozneje v 30 dneh na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali v 8 dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti. Naznanitev pogrešitve je mogoča tudi prek državnega portala eUprava.

Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča.


Prosimo, da ob naznanitvi čim natančneje opišete okoliščine in navedete datum pogrešitve, izgube ali tatvine. Vlogo za izdajo nove osebne izkaznice lahko podate takoj po naznanitvi.

Vloga za naznanitev pogrešitve, izgube ali tatvine osebne izkaznice

Z vlogo lahko naznanite pogrešitev, izgubo ali tatvino osebne izkaznice.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko
  • osebno

Vloga za naznanitev pogrešitve, izgube ali tatvine osebne izkaznice - za mladoletnega otroka

Z vlogo lahko starši oz. skrbniki naznanijo pogrešitev, izgubo ali tatvino osebne izkaznice njihovega mladoletnega otroka.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko
  • osebno

Naknadna najdba osebne izkaznice

Če ste naznanjeno osebno izkaznico našli, jo prosimo prinesite na upravno enoto v uničenje in evidentiranje najdbe v registru osebnih izkaznic. Uničeno (preluknjano) osebno izkaznico boste dobili nazaj.


Če pa ste osebno izkaznico našli še isti dan, ko ste jo naznanili, predlagamo, da se takoj zglasite na upravni enoti. Le istega dne lahko osebni izkaznici vrnemo njeno veljavnost.

Odtujene osebne izkaznice

Podatki o izgubljenih, pogrešanih in ukradenih osebnih dokumentih so javno objavljeni.


Preverite lahko, ali je bila osebna izkaznica naznanjena kot izgubljena, pogrešana ali ukradena in zato ni več veljavna. Poizvedbe se izvajajo z enodnevnim zamikom, zadnje podatke pa lahko pridobite na upravni enoti.

POVRATNE INFORMACIJE