Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Ali lahko kot državljan in posestnik orožnega lista orožje nosim pri sebi? Podobno kot imajo v Združenih državah Amerike zakon o CCW (carrying a concealed weapon)? Če je to možno, me zanima kakšni so pogoji za to.
Glede na to, da ne navajate, kakšno vrsto orožnega lista posedujete (za lov, šport ali varnost), Zakon o orožju med drugim navaja sledeče:

1. Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje pripravljeno za uporabo, pri sebi. Ne šteje pa se za nošenje orožja, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih, oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin, če ni s tem zakonom drugače določeno.

Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin, dovoljujejo posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja in se izda za varnostno, lovsko in športno orožje.

2. Pravila nošenja orožja po tem zakonu pomenijo, da se mora orožje nositi tako, da ne ogroža osebne varnosti ali varnosti koga drugega. Prav tako orožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo. Lovsko orožje se sme nositi in uporabljati samo v lovišču in na strelišču, izven lovišča oziroma strelišča pa ne. Športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati. Orožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo. Orožja tudi ni dovoljeno nositi ali prenašati, kjer je to izrecno prepovedano.

Za nošenje orožja, za katero je izdan orožni list, pa zakon nima posebne določbe, vendar navaja, da se to orožje lahko nosi povsod, kjer to ni prepovedano. Nositi pa se mora tako, da ne ogroža osebne varnosti ali varnosti koga drugega in na način, da ne vznemirja ljudi.

Dovoljenje za posest ali dovoljenje za zbiranje, imetniku ne dajeta pravice nošenja orožja.
POVRATNE INFORMACIJE