Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Kazniva dejanja: Prijava zaščitenega prijavitelja glede kršitve predpisov v delovnem okolju

Zakon o zaščiti prijaviteljev ureja možnosti prijave kršitev predpisov, veljavnih v Republiki Sloveniji. Zakon določa zaščito prijaviteljev, ki prijavijo kršitve v svojem delovnem okolju. Prijavitelji lahko prijavo podajo po notranjih ali zunanjih kanalih ali pa kršitev javno razkrijejo.

Notranja prijava je prijava kršitev v delovnem okolju, ki jo prijavitelj sporoči zaupniku v svojem delovnem okolju. Notranjo prijavo oddate tako, da poiščete kontakt zaupnika in mu sporočite prijavo. Zaupnika morajo imenovati vsi poslovni subjekti, ki zaposlujejo vsaj 50 delavcev oziroma vsaj 10, če primarno dejavnost opravljajo na področju zdravstva ali okolja. Prav tako morajo zaupnika imenovati vsi državni organi.

Zunanja prijava je prijava kršitev enemu od 24 nadzornih državnih organov, določenim z zakonom. Na podlagi vaše prijave bo pristojni nadzorni organ za zunanjo prijavo obravnaval prijavljeno kršitev iz njegove pristojnosti in vam po potrebi nudil tudi pomoč in zaščito pred morebitnimi povračilnimi ukrepi delodajalca.

Prijavitelj informacijo o kršitvi poda neposredno z uporabo zunanje poti za prijavo:

če notranja pot ni vzpostavljena,

če notranje prijave ne bi bilo mogoče učinkovito obravnavati, ali

če prijavitelj meni, da v primeru notranje prijave obstaja tveganje povračilnih ukrepov.


Vaša prijava bo šifrirana in varno dostavljena izbranemu nadzornemu organu.

Če menite, da je bilo storjeno kaznivo dejanje predlagamo, da podate ovadbo na policijo ali državno tožilstvo. Če iz prijave izhaja sum storitve kaznivega dejanja ga bomo v skladu s 145. členom Zakona o kazenskem postopku naznanili državnemu tožilstvu ali policiji.

Anonimna zunanja prijava informacij o kršitvah v delovnem okolju po ZZPri

Prijava je anonimna, zato vam ni treba napisati svojih osebnih podatkov.
Možni načini oddaje:
  • elektronsko

Informacije o obravnavi vloge

Pristojni organ vas bo v skladu z ZZPri obvestil:

  • v 7. dneh po prejemu prijave o tem ali jo bo obravnaval
  • v 3. mesecih o stanju postopka s prijavo, če postopek še ne bo zaključen,
  • ob zaključku obravnave o izidu postopkaČe iz prijave izhaja sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, jo je organ za zunanjo prijavo v skladu s 145. členom Zakona o kazenskem postopku dolžan naznaniti državnemu tožilstvu ali policiji.

POVRATNE INFORMACIJE