Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Moj partner ima otroka iz prejšnjega zakona, ki je trajal 15 let. Šele zdaj je z analizo DNK ugotovil, da ni biološki oče temu otroku, ki je star 15 let in za katerega mora kljub temu dejstvu plačevati preživnino. Zanima me, koliko časa je po zakonu dolžan plačevati preživnino nebiološkemu otroku in ali lahko od mame otroka (bivše žene) preživnino zahteva nazaj.
Mož lahko izpodbija očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v zakonski zvezi ali pred pretekom tristo dni od prenehanja zakonske zveze, če misli, da ni njegov oče. Tožbo mora vložiti v enem letu od tedaj, ko je zvedel za okoliščine, ki vzbujajo sum, da otrok ni njegov, vendar najkasneje pet let po rojstvu otroka.

V kolikor moški velja za očeta otroka, je otroka dolžan preživljati. Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj. Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.
POVRATNE INFORMACIJE