Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pomoč pri uporabi: Elektronski podpis

Storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS omogoča enostavno elektronsko podpisovanje za uporabnike e-storitev javne uprave.

UPORABA

Uporabnikom omogoča e-podpisovanje dokumentov v različnih uporabniških okoljih, tako stacionarnih kot mobilnih (npr. tablicah, pametnih telefonih).


VARNOST

Podpis se oblikuje s pomočjo namenskega digitalnega potrdila uporabnika, ki ga ta pridobi samodejno ob prvi uporabi storitve. Ker je zasebni ključ, ki se uporablja pri e-podpisu, varno shranjen v centralnem sistemu, uporabniku ni potrebno nameščati nikakršne dodatne programske opreme za e-podpis, saj za njegovo oblikovanje zadostuje običajni spletni brskalnik.

Rešitve za elektronsko podpisovanje morajo zagotoviti, da je zasebni ključ dejansko pod nadzorom podpisnika, saj ta zahteva predstavlja osnovo za zaupanje v ustvarjene e-podpise. Ključna značilnost storitve za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS je, da je varnost zasebnih ključev imetnikov zagotovljena s tehničnimi mehanizmi, organizacijsko operativnimi ukrepi ter postopki upravljanja življenjskega cikla kriptografskih ključev in digitalnih potrdil. Za pridobitev namenskega digitalnega potrdila kot za vsako uporabo zasebnega ključa imetnika pri e-podpisovanju dokumentov se mora ta najprej ustrezno prijaviti v storitev SI-PASS, npr. s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali enkratnim geslom smsPASS, nato pa vpisati še geslo, s katerim je zaščiten njegov zasebni ključ, shranjen v centralnem sistemu.

Navodila za elektronsko podpisovanje v SI-PASS

V primeru težav pri elektronskem podpisovanju lahko kontaktirate Enotni kontaktni center na telefonsko številko 080 2002 ali prek elektronske pošte is.vog@cke.


Opomba: Vsem uporabnikom, ki za podpisovanje uporabljate podpisno komponento ProXSign svetujemo, da čimprej preidete na sistem za e-podpisovanje SI-PASS.

POVRATNE INFORMACIJE