Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Dokumenti in vizumi: Vizumski postopki

Pred odhodom v tujino se obvezno pozanimajte, ali za bivanje v državah, kamor potujete, potrebujete vizum.

Državljani Republike Slovenije za bivanje v nekaterih državah potrebujemo vizume. Prav tako državljani nekaterih tujih držav v Sloveniji lahko bivajo le z veljavnim vizumom.

Vizum je dovoljenje za vstop in začasno bivanje, ki ga država izda tujemu državljanu za obdobje 90 dni v kateremkoli 180 dnevnem obdobju.


Slovenski državni organi izdajajo naslednje vrste vizumov:

  • letališki tranzitni vizum, ki imetniku omogoča prehod prek mednarodnega tranzitnega območja letališč na območju držav članic Evropske unije, ne pa tudi vstopa na njihovo ozemlje (vizum A),
  • enotni schengenski vizum, ki imetniku omogoča gibanje po celotnem ozemlju držav članic Evropske unije, vendar mora biti glavni cilj potovanja država, ki je izdala takšen vizum (vizum C),
  • vizum za dolgoročno bivanje, ki imetniku omogoča prebivanje v Republiki Sloveniji z namenom združitve družine z nameni določenimi v Zakonu o tujcih in omogoča bivanje od 90 dni do 1 leta (vizum D)


Vizumi za državljane RS

Ali za potovanje v tujo državo potrebujete vizum, preverite na spletni strani Predstavništva po svetu (Ministrstvo za zunanje zadeve – MZZ). Tam boste našli tudi kontaktne podatke za posamezna diplomatska predstavništva ali konzulate, na katera se osebno obrnite za pridobitev vizuma.


Vizumi za tuje državljane

Ali tuji državljani potrebujejo vizum za potovanje v Slovenijo, prav tako preverite na spletni strani Predstavništva po svetu (MZZ). Tam poiščite državo izvora potnika in preverite, na katerem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu RS lahko tujec zaprosi za vizo za bivanje v Sloveniji.


Dodatne informacije

Uporabne informacije o vstopu in bivanju tujcev najdete na spletni strani Informacije za tujce.

POVRATNE INFORMACIJE