Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Orožje: Posoja orožja in dajanje orožja v uporabo

Lovec ali športni strelec si lahko sposodi orožje, če se je njegovo orožje pokvarilo, če bi rad preizkusil novo lovsko ali športno orožje ipd.

Posameznik sme lovsko orožjein strelivo za to orožje posoditi posamezniku, ki ima izdan orožni list iz razloga lova. Posameznik sme športno orožje in strelivo posoditi posamezniku, ki ima izdan orožni list iz razloga lova oziroma športa. Posameznik sme posoditi orožje in strelivo za orožje največ za 30 dni.

Varnostnega orožja se ne sme posojati.

Potrdilo o posoji orožja

Posameznik, ki posodi orožje, izda posamezniku, ki si sposoja orožje, potrdilo o posoji orožja.
Možni načini oddaje:
  • osebno

Osebe, ki imajo dovoljenje za zbiranje orožja, lahko iz svoje zbirke posodijo orožje brez streliva le muzeju in osebam, ki se ukvarjajo s filmsko ali gledališko dejavnostjo, če imajo za to dovoljenje upravne enote.


Posameznik, ki nosi ali prenaša sposojeno orožje, mora na zahtevo policista pokazati orožno listino, ki upravičuje nošenje oziroma posest orožja, in potrdilo o posoji orožja.


Poseben primer izposoje orožja je izposoja lovskega orožja pri lovski organizaciji (lovska družina), ki poseduje orožje. V tem primeru oseba ne potrebuje orožne listine (orožnega lista). Orožje si lahko izposodi pri lovski organizaciji, ki poseduje orožje in upravlja lovišče, za čas trajanja lova na območju njenega lovišča in pod njenim nadzorom. Lovska organizacija izda osebi posebno potrdilo, ki ga mora imeti pri sebi.

Dajanje orožja v uporabo pomeni omogočanje uporabe orožja pod neposrednim nadzorom odgovorne osebe lovske organizacije in strelske organizacije, razen če zakon določa drugače.

Strelske organizacije lahko dajo orožje v uporabo svojim članom za čas, dokler trajajo strelske vaje ali tekmovanje na strelišču. Za prenos orožja na strelišče oziroma z enega na drugo strelišče izda strelska organizacija svojemu članu, ki ima katerokoli veljavno orožno listino, posebno potrdilo za prenos orožja. Članu strelske organizacije, ki nima ene izmed navedenih orožnih listin, pa strelska organizacija izda pooblastilo za prenos orožja. Članu strelske organizacije lahko da v uporabo orožje za čas, dokler trajajo strelske vaje ali tekmovanje na strelišču, tudi njegov športni strelski mentor. Športni strelski mentor lahko da v uporabo članu iste strelske organizacije orožje tipa/vrste, ki ga ima registrirnega v orožnem listu najmanj 3 leta.

Lovske organizacije, ki upravljajo lovišče, lahko dajo posameznikom v uporabo lovsko orožje za čas trajanja lova na območju tega lovišča in pod njenim nadzorom. Lovskemu pripravniku lahko ob izpolnjevanju zakonskih pogojev da v uporabo lovsko orožje tudi njegov mentor.

pravna podlaga

POVRATNE INFORMACIJE