Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Kako poteka izmenjava organov za presaditev na mednarodni ravni?
Transplantacijski centri vseh držav članic Eurotransplanta redno sporočajo seznam vseh aktivnih bolnikov, ki se uvrstijo na čakalno listo za presaditev organa (ledvice, srca, jeter, pljuč, trebušne slinavke, črevesa) v centralno bazo pacientov v ET. Imena bolnikov z vsemi potrebnimi podatki so shranjena v centralnem računalniku. Prav tako vse države članice centralo ET obveščajo o umrlih darovalcih oz. organih, ki so na voljo.

V ET za vsak razpoložljiv organ računalniško izberejo najprimernejšega prejemnika. Za izbiro uporabljajo poseben program, ki poleg medicinskih kriterijev upošteva še bližino transplantacijskega centra, čas čakanja na organ oz. posebne pogoje: nujnost presaditve, tkivno skladnost, prednost ima tudi čakajoči otrok. Izredno pomembno je upoštevanje načela pravičnosti: pogoji, ki jih računalnik upošteva, so enaki za vsakega bolnika na določenem čakalnem spisku in so vedno objektivni. Tako imajo vsi bolniki na čakalnem spisku enake možnosti za prejetje določena organa.

Rezultat opisanega sodelovanja je uravnotežena izmenjava organov. Vsa ledvica, srca in jetra, ki jih darujemo v Sloveniji, ostanejo v Sloveniji, če le imamo primernega prejemnika na čakalnem spisku. Pljuč trenutno ne presajamo v Sloveniji, ampak bolnike pripravimo na operacijo in zdravimo po transplantaciji pri nas. Transplantacijo izvedejo v AKH na Dunaju, kjer je odlično poskrbljeno za naše bolnike. Pankreas zaenkrat pri nas presajamo le v kombinaciji z ledvico. Ker črevesa še ne presajamo, te organe vedno ponudimo ET. Če je potrebna presaditev črevesa, se našega bolnika pripravi in pošlje v katerega najbolj uglednih centrov v Evropi.

Izjemoma moramo organ oddati, če imajo ravno takrat drugje v ET bolnika, ki čaka na nujno presaditev srca, pljuč ali jeter. V zameno dobimo tudi mi iz ET ponudbe za srca, pljuča in jetra. Če katerega od teh organov potrebujemo v Sloveniji za nujno presaditev, ga dobimo iz ET v najkrajšem možnem času.
POVRATNE INFORMACIJE