Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Komu bodo dostopni podatki o opredelitvi glede darovanja?
Podatki o opredelitvi glede darovanja so dostopni izključno zdravnikom, ki opravljajo koordinacijska dela na področju transplantacije, to so t. i. bolnišnični in centralni transplantacijski koordinatorji. Ti so pooblaščeni, da lahko preberejo podatek o opredelitvi za darovanje po smrti. Pooblastilo za branje podatka o darovanju po smrti omogoča povsem ločena koda na posebni profesionalni kartici. Različne skupine zdravstvenih delavcev imajo različna pooblastila za upravljanje z bolnikovimi podatki na profesionalni kartici.

Podatek o tem, ali je nekdo darovalec ali ne, lahko transplantacijski koordinator ugotavlja šele takrat, ko ga iz centra za intenzivno terapijo obvestijo, da je pri nekom ugotovljena možganska smrt. Če transplantacijski koordinator ugotovi, da je umrla oseba opredeljena kot darovalec, lahko steče postopek za odvzem in presaditev organov. V vsakem primeru transplantacijski koordinator pojasni možnost darovanja svojcem umrlega. Če ti v imenu pokojnika nimajo zadržkov, lahko steče postopek za odvzem organov in presaditev.

Poklicna etika zavezuje vsakega imetnika profesionalne kartice, da jo uporablja samo za zakonsko predpisane namene. Poleg tega je za morebitno zlorabo ali neupravičeno uporabo odgovoren tudi kazensko in po splošnih odškodninskih predpisih.
POVRATNE INFORMACIJE