Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Ali moram o spremembi stalnega prebivališča sam obvestiti potrebne organe (FURS, banko, ZZZS,...) ali pa se ta sprememba avtomatično prenese na omenjene inštitucije??
Po spremembi stalnega prebivališča mora posameznik v določenem roku urediti tudi vpis te spremembe v identifikacijske dokumente oziroma jih zamenjati, kot to določajo posamezni področni zakoni (osebna izkaznica in potni list: najkasneje v 30 dneh, orožne listine: v 8 dneh, prometno dovoljenje: v 15 dneh, vozniško dovoljenje: v 30 dneh).

Sprememba stalnega prebivališča je razvidna tudi v Centralnem registru prebivalstva, ki je glavni vir podatkov o posameznikih za številne zunanje uporabnike, če tako določa zakon. ZZZS in FURS sta povezana s Centralnim registrom prebivalstva, zato sprememb državljanom ni potrebno posebej sporočati. Banka do Centralnega registra prebivalstva ne dostopa, zato je potrebno spremembe osebnih podatkov banki sporočiti.

Kadar se zavezanec za dlje časa preseli v tujino, kjer tudi dejansko prebiva, si mora zaradi vpliva te spremembe na status rezidentstva za davčne namene, formalno urediti rezidentstvo tudi pri davčnem organu (tj. vpis spremembe statusa rezident v nerezident v davčni register).
POVRATNE INFORMACIJE