Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve. Skoči na filtre seznama

Pogosto vprašanje

V:
Živim v hiši, v kateri je 6 stanovanj šestih lastnikov. Hiša in parkirni prostori niso vpisani v zemljiško knjigo, ker večina lastnikov za to ni zainteresiranih. Kaj naredim v takem primeru, ali lahko sama v zemljiško knjigo vpišem svoje stanovanje in parkirni prostor?
O:
Etažna lastnina je lastnina posameznega dela stavbe in solastnina skupnih delov, ki služijo vsem ali nekaterim posameznim delom.

Vzpostavljena je, ko je vpisana v zemljiško knjigo. Pogoj za vpis etažne lastnine v zemljiško knjigo je, da je stavba z vsemi svojimi deli vpisana v kataster stavb, s predlogom razdelitve lastništva stavbe in njenih delov ter z vpisom etažne lastnine v zemljiško knjigo pa se morajo strinjati vsi njeni lastniki.

Če takega soglasja ni možno doseči, lahko etažno lastnino in z njo stavbo v zemljiško knjigo in v kataster stavb vpišete po posebnem postopku, ki ga vodi sodišče. Določa ga Zakon o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča - ZVEtL-1. Za pridobitev natančnejših pojasnil glede tega postopka vam predlagamo, da se obrnete na pravnega strokovnjaka.

POVRATNE INFORMACIJE