Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

Živim v hiši, v kateri je 6 stanovanj šestih lastnikov. Hiša in parkirni prostori niso vpisani v zemljiško knjigo, ker večina lastnikov za to ni zainteresiranih. Kaj naredim v takem primeru, ali lahko sama v zemljiško knjigo vpišem svoje stanovanje in parkirni prostor?
Etažna lastnina je lastnina posameznega dela stavbe in solastnina skupnih delov, ki služijo vsem ali nekaterim posameznim delom.
Vzpostavljena je, ko je vpisana v zemljiško knjigo. Pogoj za vpis etažne lastnine v zemljiško knjigo je, da je stavba z vsemi svojimi deli vpisana v kataster nepremičnin. S predlogom razdelitve lastništva stavbe in njenih delov ter z vpisom etažne lastnine v zemljiško knjigo se morajo strinjati vsi njeni lastniki.

Če takega soglasja ni možno doseči, lahko etažno lastnino in z njo stavbo v zemljiško knjigo in v kataster nepremičnin vpišete po posebnem postopku, ki ga vodi sodišče. Določa ga Zakon o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča - ZVEtL-1. Za pridobitev natančnejših pojasnil glede tega postopka vam predlagamo, da se obrnete na pravnega strokovnjaka.
POVRATNE INFORMACIJE