Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Pogosto vprašanje

V našem bloku je kot posamezni del stavbe v katastru stavb vpisano 360 m2 veliko stanovanje. V naravi pa je ta del stavbe prodnata - ravna streha.
Do te napake je najbrž prišlo zaradi napačno izdelanega elaborata za ta del s strani investitorja bloka oziroma geodetskega podjetja. Na strehi bloka imamo etažni lastniki skladno s projektno dokumentacijo oz. gradbenim dovoljenjem prostor in napeljave za klimo.
Kako lahko etažni lastniki oz. upravnik uskladimo stanje v katastru nepremičnin in nato v zemljiški knjigi s stanjem v naravi? Lahko to naredi Geodetska uprava po uradni dolžnosti na podlagi prijave?
Predlagamo, da se obrnete na geodetsko podjetje, ki vam bo izdelalo elaborat za vpis sprememb podatkov o stavbi in delih stavbe. Geodetska uprava na podlagi ustreznega elaborata izvede izbris posameznega dela stavbe iz katastra nepremičnin. Lastniki pa morate nato dogovoriti in skleniti spremembe akta o ustanovitvi etažne lastnine in na tej podlagi ta del stavbe izbrisati iz zemljiške knjige. Izbrisa dela stavbe, ki je v etažni lastnini, iz zemljiške knjige Geodetska uprava namreč ne more izvesti.

Ureditev podatkov je potrebna v obeh evidencah (najprej v katastru nepremičnin na geodetski upravi, nato pa še v zemljiški knjigi).
POVRATNE INFORMACIJE