Skoči na filtre seznama
Filtriranje se bo izvedlo ob spremembi izbire filtra in ne zahteva dodatne potrditve.

Brezposelnost, iskanje dela: Prost dostop na slovenski trg dela državljanov držav članic EU, EGP in Švicarske konfederacije ter njihovih družinskih članov

Zaposlovanje in delo državljanov držav članic EU, EGP in Švicarske konfederacije na slovenskem trgu dela.

Prost dostop na trg dela omogoča zaposlitev, samozaposlitev ali delo brez delovnega dovoljenja. Prost pretok oseb je poleg prostega pretoka blaga, kapitala in storitev ena temeljnih svoboščin notranjega trga Evropske unije.

Zaposlovanje, samozaposlovanje in delo

Pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela imate:


  • državljani držav članic Evropske unije (EU), Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Švicarske konfederacije,
  • družinski člani državljanov držav članic EU, EGP in Švicarske konfederacije, ki sami nimate enega teh državljanstev, imate pa dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana ali vizum za dolgoročno bivanje, s katerim dokazujete svojo pravico do prostega dostopa na trg dela.


Za družinske člane državljana države članice EU, EGP ali Švicarske konfederacije po zakonu štejete osebe, ki vam je zaradi združitve družine izdano dovoljenje za prebivanje v Republiki Sloveniji ali vizum za dolgoročno bivanje.

Za državljane Republike Hrvaške in njihove družinske člane, ne glede na njihovo državljanstvo, se do 30. junija 2018 uveljavlja prehodno obdobje na področju zaposlovanja v Republiki Sloveniji. V skladu s tem državljani Republike Hrvaške oziroma njihovi družinski člani za zaposlitev pri delodajalcu, s sedežem v Republiki Sloveniji, potrebujejo delovno dovoljenje. Delovno dovoljenje za zaposlitev izda Zavod RS za zaposlovanje. Državljani Republike Hrvaške oziroma njihovi družinski člani pa lahko opravljajo delo na civilno pravnih pogodbah ali se samozaposlijo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani.

POVRATNE INFORMACIJE