Novica Ponovno omogočeno spletno podaljševanje prometnih dovoljenj in izračun letne dajatve

Od 5. junija 2018 dalje je preko portala eUprava ponovno možno oddati vlogo za spletno podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja in opraviti informativni izračun letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu.

Zakon o dajatvah za motorna vozila s 1. junijem 2018 prinaša spremembo pri obračunu letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu. Višina dajatve ostaja enaka, spreminja se le obstoječi sistem, in sicer tako da se z zdajšnjega sistema obračuna letne dajatve na mesečni osnovi preide na dnevno obračunavanje. Letna dajatev, ki je bila prej podana v letni višini, je zdaj podana v višini dajatve na dan.

Zavezanec ali zavezanka za plačilo letne dajatve je fizična ali pravna oseba, na katero je vozilo registrirano. Ta s plačilom dajatve pridobi pravico uporabljati registrirano vozilo v cestnem prometu. Znesek omenjene dajatve, ki ga lahko izračunate prek eUprave, se vplača pri registracijski organizaciji ali neposredno na vplačilni račun proračuna RS. To plačilo se nato evidentira v Register vozil – MRVL najkasneje naslednji delovni dan, kar je predpogoj za uspešno izvedbo registracijskega postopka oziroma podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Vam je ta spletna stran koristila?

Koristnost strani lahko ocenite večkrat, upoštevamo pa le vašo zadnjo oceno.

Dosedanje ocene (4):

Da

Ne

Delno